Ten innowacyjnie pokryty korek techniczny charakteryzuje się tym, że zastosowano w nim wszystkie prewencyjne i korekcyjne środki w walce z TCA, włączając w to międzynarodowo rozsławiony system ROSA®

...bezkonkurencyjne rozwiązanie na gruncie ceny oraz czuciowych i technicznych właściwości...

Stworzony, żeby stać się sztandarowym zamknięciem dla szybko rotujących win. Teraz ADVANTEC® pozostaje niezrównanym rozwiązaniem na gruncie ceny oraz czuciowych i technicznych właściwości. W 2012 roku, jako uzupełnienie standardowej oferty w zakresie korków ADVANTEC®, na rynek została wypuszczona nowa linia korków ADVANTEC COLORS®. Korki te dedykowane są głównie w zestawieniu z winami przeznaczonymi dla młodszej grupy odbiorców oraz jako zatyczki dla win przeznaczonych do wczesnej konsumpcji.

ADVANTEC COLORS® wyraźnie imponuje klientom nie tylko swoimi właściwościami ale przede wszystkim wyglądem oraz wychodzi naprzeciw aktualnie wyłaniającym się potrzebom rynku.

...imponuje klientom wyglądem i wychodzi naprzeciw aktualnie wyłaniającym się potrzebom rynku...

TESTY WŁAŚCIWOŚCI SPECYFIKACJA
Fizyko-mechaniczne Długość L ± 0.5 mm
  Średnica d ± 0.3 mm
  Owalizacja ≤ 0.3 mm
  Wilgotność 4% - 9%
  Ciężar właściwy 250 - 330 kg/m3
  Siła wyciągania 20 - 40 daN
Fizyko-chemiczne Zawartość nadtlenku ≤ 0.1 mg/korek
  Zawartość pyłu ≤ 3mg/korek

Standardowe wymiary

  • 44 x 23 mm
  • 38 x 23 mm

Dobór i przechowywanie zatyczek korkowych

  • Amorim może obliczyć wymaganą średnicę zatyczki z przekroju szyjki butelki oraz na podstawie właściwości wina i warunków, w jakich jest korkowane i transportowane.
  • Zatyczki korkowe powinny być zamawiane do wykorzystania natychmiastowego lub w krótkim terminie. Zatyczki te powinny zostać wykorzystane w ciągu 6-ciu miesięcy od daty ich wyprodukowania.
  • Zatyczki należy przechowywać w przewiewnych pomieszczeniach, w temperaturze pomiędzy 15° C a 25° C, przy   wilgotności 50%-70%.

Umieszczanie korka w butelce

  • Upewnij się, że korkownica jest czysta i nie zalegają na niej drobinki kurzu.
  • Korek powinien byc ściskany powoli do średnicy nie mniejszej, niż 15,5mm.
  • Wetknięcie zatyczki powinno odbyć się tak szybko, jak to możliwe.
  • W przypadku standardowych butelek zatyczka powinna być wetknięta 1 mm poniżej linii szyjki.
  • Należy zminimalizować wilgotność po wewnętrznej stronie szyjki butelki.
  • Przestrzeń pomiędzy dolna podstawa korka a powierzchnią wina powinna wynosić minimum 15 mm w temperaturze 20° C.
  • Wewnętrzne ciśnienie wewnątrz butelki nie powinno przekraczać 1,2 bara. Zalecamy butelkowanie próżniowe.

Konserwacja i utrzymanie sprzętu

  • Należy upewnić się, że korkownica działa płynnie.
  • Utrzymuj szczęki korkownicy wolne od pęknięć, wrębów, nacięć, szczelin i śladów zużycia.
  • Zapewnij właściwe ustawienie tłoka i pierścienia naprowadzającego (muszą pracować idealnie w linii, żeby nie uszkodzic korków podczas wkładania do butelek).
  • Upewnij się, że korkownica pracuje płynnie, zwłaszcza podczas ściskania korków.
  • Należy regularnie czyścić wszystkie powierzchnie urządzeń korkujących, które mają styczność z korkiem środkami nie zawierającymi chloru.
  • Upewnij się, że używasz właściwej korkownicy do danego rodzaju zatyczek korkowych.

Przechowywanie i transport

  • Po zakorkowaniu, butelki zawsze powinny być trzymane w pozycji pionowej.
  • Idealne warunki przechowywania: 15°C-20°C przy wilgotności powietrza 50%-70%.
  • Utrzymuj pomieszczenia wolne od insektów.
  • Butelki powinny być transportowane w pozycji pionowej.

Standardy żywnościowe

Wszystie produkty Amorim & Irmaos S.A. spełniają aktualne wymogi prawne (Unii Europejskiej oraz FDA – Agencji Zywności i Leków) dla produktów, ktore mają kontakt z żywnością.