Top Series® łączy w sobie jakość i prestiż korka naturalnego z ideą podkreślenia luksusu i unikatowości danej marki.

Top Series® to naturalne zatyczki korkowe z ozdobnymi główkami, które charakteryzuje wyszukany design i nienaganny styl. Zatyczki te produkowane są przez AMORIM Luxury Unit, specjalnej jednostce produkcyjnej, odpowiedzialnej za globalny rozwój w zakresie innowacyjnych i spersonalizowanych technologii oraz rozwiązań.

...ekskluzywny, naturalny korek z ozdobną główką dostępny w czterech segmentach rynkowych...

Seria Prestige

Top Series® Prestige jest zwieńczeniem luksusu i ekskluzywności. Używając zatyczek stworzonych z wyszukanych materiałów takich, jak kryształ, metale szlachetne czy egzotyczne drewno – Prestige oferuje swoim klientom możliwość wyróżnienia swoich produktów poprzez prestiżowe opakowanie. Seria Top Series® Prestige jest owocem rozwiązań powstałych w bliskiej współpracy z naszymi klientami. Jest to wynik zaufania, jakim nasi klienci obdarzyli Amorim Luxury Unit.

Seria Elegance

Top Series® Elegance to odpowiedź Amorim Luxury Unit na panujące na rynku trendy, połączona z wyspecjalizowanymi i innowacyjnymi rozwiązaniami. Używając szerokiej gamy materiałów takich, jak ceramika, drewno, metal czy metaloplastyka, Top Series® Elegance jest wysoce wyróżniającym się produktem o unikalnym wzornictwie.

Seria Premium

Każda zatyczka z serii Top Series® Premium jest oryginalna pod względem koloru, kształtu i materiału. Zatyczki Top Series® Premium łączą możliwość wklęsłego i wypukłego odwzorowania logotypów i napisów oraz najbardziej zaawansowane technologie. Wszystko po to, by sprostać wymaganiom naszych klientów.

Seria Classic Value

Dużą zatyczek z serii Clasic Value jest ich konkurencyjna cena. W tej kategorii oferujemy duże zróżnicowanie produktów wynikające z niedoścignionej fachowości w doborze koloru i kształtu połączone z solidnością produkcji.

Top Series® łączy w sobie design ze wspaniałym technicznym wykonaniem i środowiskowym wykorzystaniem korka naturalnego.

Więcej informacji na stronie www.topseriesamorim.com









 
TESTY WŁAŚCIWOŚCI SPECYFIKACJA
Fizyko-mechaniczne Długość (korek+kapsułka) L ± 1.0 mm
  Średnica L ± 0.4 mm
  Ścięcie 4 ± 1 mm
  Owalizacja ≤ 3 mm
  Wilgotność 4% - 8%
Fizyko-chemiczne Zawartość nadtlenku ≤ 0.1 mg/korek
  Powierzchnia ochronna korka ± 4mg/s dla wartości poniżej ≥ 10mg/s
    ± 2mg/s dla wartości poniżej < 10mg/s
  Zawartość pyłu < 1.5 mg/s - natural
    < 2 mg/s - colmated
    < 1.0 mg/s - neutrocork
Wizualne Selekcja wizualna Odchylenie w stosunku do
próbki odniesienia ≥ -5%

Charakterystyka główna korka (kapsuły)

 
TESTY WŁAŚCIWOŚCI SPECYFIKACJA
Fizyko-mechaniczne Średnica zewnętrzna L ± 0.4 mm
  Średnica wewnętrzna L ± 0.4 mm
  Średnica logotypu (graweru) L ± 0.4 mm
  Wysokość L ± 0.4 mm
  Wysokość logotypu (graweru) L ± 0.4 mm
  Grubość L ± 0.4 mm
  Wysokość wprowadzenia L ± 0.4 mm
Fizyko-chemiczne Waga ± 0.4 g
Metoda badania próby NP 2922 standar - Produty Korkowe.
a. Kontrola klasy korka jest dokonywana w oparciu o próbkę odniesienia.
b. Pokrycie powierzchniowe korka różni się w zależności od jego przenaczenia (typ/rodzaj alkoholu). Ilość pokrycia powierzchniowego (wielkość warstwy ochronnej) zależy od średnicy korka.
c. Ilościowe sprawdzenie pokrycia powierzchniowego nie jest przeprowadzane na korkach kolmatowanych.

Dobór i przechowywanie zatyczek korkowych

  • Amorim może obliczyć wymaganą średnicę zatyczki z przekroju szyjki butelki oraz na podstawie właściwości wina i warunków, w jakich jest korkowane i transportowane.
  • Zatyczki korkowe powinny być zamawiane do wykorzystania natychmiastowego lub w krótkim terminie. Zatyczki te powinny zostać wykorzystane w ciągu 6-ciu miesięcy od daty ich wyprodukowania.
  • Zatyczki należy przechowywać w przewiewnych pomieszczeniach, w temperaturze pomiędzy 15° C a 25° C, przy   wilgotności 50%-70%.

Umieszczanie korka w butelce

  • Upewnij się, że korkownica jest czysta i nie zalegają na niej drobinki kurzu.
  • Korek powinien byc ściskany powoli do średnicy nie mniejszej, niż 15,5mm.
  • Wetknięcie zatyczki powinno odbyć się tak szybko, jak to możliwe.
  • W przypadku standardowych butelek zatyczka powinna być wetknięta 1 mm poniżej linii szyjki.
  • Należy zminimalizować wilgotność po wewnętrznej stronie szyjki butelki.a
  • Przestrzeń pomiędzy dolna podstawa korka a powierzchnią wina powinna wynosić minimum 15 mm w temperaturze 20° C.
  • Wewnętrzne ciśnienie wewnątrz butelki nie powinno przekraczać 1,2 bara. Zalecamy butelkowanie próżniowe.

Konserwacja i utrzymanie sprzętu

  • Należy upewnić się, że korkownica działa płynnie.
  • Utrzymuj szczęki korkownicy wolne od pęknięć, wrębów, nacięć, szczelin i śladów zużycia.
  • Zapewnij właściwe ustawienie tłoka i pierścienia naprowadzającego (muszą pracować idealnie w linii, żeby nie uszkodzic korków podczas wkładania do butelek).
  • Upewnij się, że korkownica pracuje płynnie, zwłaszcza podczas ściskania korków.
  • Należy regularnie czyścić wszystkie powierzchnie urządzeń korkujących, które mają styczność z korkiem środkami nie zawierającymi chloru.
  • Upewnij się, że używasz właściwej korkownicy do danego rodzaju zatyczek korkowych.

Przechowywanie i transport

  • Po zakorkowaniu, butelki zawsze powinny być trzymane w pozycji pionowej.
  • Idealne warunki przechowywania: 15°C-20°C przy wilgotności powietrza 50%-70%.
  • Utrzymuj pomieszczenia wolne od insektów.
  • Butelki powinny być transportowane w pozycji pionowej.

Standardy żywnościowe

Wszystie produkty Amorim & Irmaos S.A. spełniają aktualne wymogi prawne (Unii Europejskiej oraz FDA – Agencji Zywności i Leków) dla produktów, ktore mają kontakt z żywnością.