Nierozłączne z natury

Zatyczka korkowa posiada unikalne właściwości, które mają korzystny wpływ na wino. Dzięki niej wino nabiera charakteru, zyskuje na autentyczności i podnosi swą wartość. Korek, który jest tak naturalny i szlachetny jak wino, czerpie korzyści z produkcji wina i jednocześnie odwzajemnia się wysoką skutecznością zatyczek. Obydwa przemysły, winiarski i korkowy, współistnieją i rozwijają się obok siebie od wieków.

Kiedy Dom Pierre Perignon zamienił drewnianą zatyczkę, używaną w połowie XVII wieku, na zatyczkę z korka zmienił tym samym bieg historii przemysłu winiarskiego. Francuski mnich, któremu sławę przyniósł szampan, poszukiwał alternatywy do zatyczek używanych w tamtych czasach. Były to drewniane zatyczki owinięte w konopie i nasączone oliwą z oliwek. Nie gwarantowały skutecznego zamknięcia, odgrywały wątpliwą rolę w ochronie wina i co więcej zawsze wyskakiwały. Rozwiązaniem był korek.

Już tysiące lat temu Egipcjanie używali korka, podobnie jak później Grecy i Rzymianie, o czym świadczy amfora odnaleziona w Pompejach. Jednakże dopiero Dom Perignon, wraz z rozwijającym się przemysłem winiarskim, upowszechnił użycie korka. W tym samym wieku w Portugalii, dzisiejszym centrum produkcji korka i wina Porto, po raz pierwszy pozwolono by wino dojrzewało w szklanych cylindrycznych butelkach. Dzięki temu równoczesnemu rozwojowi zatyczek korkowych i butelek na wino powstał nowoczesny przemysł winiarski.

 

 

Wysokiej klasy naturalne zamknięcie

Naturalne właściwości korka – lekkość, łatwość ściskania, nieprzepuszczalność, odporność na wilgoć i butwienie oraz sprężystość – czynią go niezrównanym i niepowtarzalnym. Zatyczka korkowa chroni wino przed wahaniami temperatury i zapobiega jego psuciu się. Odnalezienie 168 butelek szampana w doskonałym stanie we wraku statku na dnie Morza Bałtyckiego około 200 lat temu świadczy o unikalnych właściwościach zatyczek korkowych potrzebnych do zabezpieczenia win i szampanów na całym świecie.

Badania przeprowadzone na Uniwersytecie Bordeaux potwierdzają wpływ korka na dojrzewanie wina. Sekret tkwi w jego złożonej strukturze, której nie udało się jeszcze technologicznie odtworzyć. Każda zatyczka z korka jest wysokiej klasy naturalnym zamknięciem, które składa się z około 800 milionów maleńkich komórek suberyny (prawie 40 milionów komórek na centymetr sześcienny), wypełnionych powietrzem.

Kiedy się je ściśnie zachowują się jak poduszka, nieustannie próbują powrócić do pierwotnego kształtu i rozmiaru, dzięki czemu doskonale dopasowują się do szyjki butelki i gwarantują szczelne zamknięcie. Te właśnie komórki wypełnione powietrzem pozwalają niewielkiej ilości tlenu przeniknąć do butelki po jej zamknięciu i korzystnie wpływać na dojrzewanie wina.

Jestem przekonany, że korek jest doskonałym rozwiązaniem w kwestii zamykania butelek z winem” Jest to znakomity i niezawodny podarunek jakim obdarzyła nas przyroda.

Alfonso Larrain, prezydent, Concha y Toro, Chile
 

 

Produkt pierwszorzędny i pożądany

Zatyczki korkowe zawsze były nierozłączne z najlepszymi winami. Czołowi producenci szampanów i win tacy jak Ruinart de Reims oraz Moet et Chandon, używali korka od XVIII wieku. Obecnie producenci tacy jak Amorim wykorzystują swą wiedzę i umiejętności do poszukiwania nowych i lepszych rozwiązań, które pozwolą zastosować ten znakomity produkt w szerszym kręgu: win i alkoholi przeznaczonych do szybkiego spożycia. Tworzone są produkty dostosowane do indywidualnych potrzeb. Za przykład może służyć najdroższa na świecie whisky – the DalmoreTrinitas 64, czy najstarszy bo 70letni the Marlach firmy Gordon & MacPhail, obydwa alkohole zamknięte zatyczkami korkowymi Amorim.

Po okresie kiedy rynek produkcji zatyczek korkowych odnotował straty, wzrost ogólnoświatowego spożycia wina , rozwój enologii oraz poszerzenie świadomości konsumentów przyczyniły się do dalszego rozwoju tego sektora, dotyczy to w szczególności Stanów Zjednoczonych i niektórych rynków wschodzących takich jak Chiny czy Rosja oraz innych państw niezajmujących się produkcją korka. Wśród czynników, które skłaniają do wyboru zatyczek z korka jest postrzeganie i utożsamianie alkoholi nimi zamkniętych jako bardziej wykwintne i o dobrej oraz doskonałej jakości.

Badania rynku pokazują, że zarówno konsumenci jak i producenci win coraz częściej wybierają korek również dlatego że jest naturalnym i przyjaznym środowisku produktem. Doceniają jego tradycyjny związek z winem i fakt,że to właśnie on umożliwia winu osiągnięcie pełni smaku.